Smaller Default Larger

Вшанування 100-ліття від дня народження о. Павла Мадяра ЧСВВ в с. Білки

В суботу, 25 лютого 2023 року Божого, відбулося вшанування 100-ліття від дня народження визначного ієромонаха-василіянина о. Павла Мадяра ЧСВВ в його родинному селі Білки на Іршавщині.

Цього дня у парафіяльному храмі була відслужена Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященний Владика Ніл Лущак ЧБМ, Апостольський адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії, з яким співслужили: Протоігумен Провінції Св. Миколая о. Франциск Онисько ЧСВВ разом з отцями Василіянами та численне єпархіяльне духовенство.

Вкінці Літургії Протоігумен о. Франциск звернувся з подячним словом до духовенства і вірних та жителів с. Білки з приводу 100-ліття від дня народження цього великого ченця-василіянина, якому теперішні його співбрати завдячують, що мають таке саме покликання і можуть цим жити, надихаючись прикладом його посвяти і жертовності.

Особливу увагу Протоігумен звернув на велике значення, яке о. Павло Мадяр продовжує мати для всіх нас, як приклад і покровитель в теперішні часи, коли християнська віра і Церква є жертвою сучасних переслідувань, а особливо, коли сьогодні український народ страждає від війни і бореться за перемогу над тим самим окупантом.

Відтак була зачитана молитва за Україну, за її військо, за всіх жертв війни і за перемогу.

Після Богослужінь, в духовному центрі ім. блаж. Петра Ороса, Протоігумен о. Франциск провів презентацію про життя і служіння о. Павла Мадяра, озвучивши зворушливі спогади, вірші і цитати з творів о. П. Мадяра та показавши унікальні фотографії з його життя, зокрема напередодні ліквідації Греко-католицької Церкви та з часів підпілля.

 

  • БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА:

Народився о. Павло 21 лютого 1923 року в селі Білки, Іршавського району, Закарпатської області. Під час радянської окупації вступив до Чину Святого Василія Великого, відбув новіціят в Імстичівському монастирі, де згодом склав свої перші чернечі обіти. Після того закінчив філософські і богословські студії під проводом тодішнього Протоігумена Василіян на Закарпатті, о. Антонія Мондика ЧСВВ і в 1957 року склав професію довічних обітів. Того самого року був висвячений у Львові на священика єпископом Миколаєм Чарнецьким.

Полем діяльності о. Павла Мадяра ЧСВВ в часах підпілля Греко-Католицької Церкви було ціле Закарпаття. За його ревність, мужність та невтомність у проголошенні Христового Євангелія не зважаючи на тогочасні небезпеки, о. Павла називали «Апостолом Закарпаття». У важких життєвих умовах, серед переслідувань з боку органів державної безпеки, о. Павло Мадяр невтомно служив Богові і людям.

Після легалізації Греко-Католицької Церкви на Закарпатті, а з нею і Василіянського Чину, о. Павло став Протоігуменом Провінції Св. Миколая ЧСВВ у 1990 році. Однак через брак достатньої кількості ченців і організаційні труднощі, вже у 1992 році, монастирі Провінції було підпорядковано Протоігумену Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні.

Коли в 1994 році у Малоберезнянському монастирі було відкрито Новіціят, Вищі Настоятелі призначили о. Павла Магістром новиків.

Отець Павло Мадяр ЧСВВ упокоївся в Господі дня 28 листопада 1996 року в Малоберезнянському монастирі, де й був похований.

Нехай буде йому вічна пам’ять!

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції